Design & konstruktion Perlin Systems

Kläder

Bra tips att tänka på!                                 

 

  • Inga strumpbyxor eller tights
  • Jeans vid mellanperioden, sommar/höst därefter underställ och överdragsbyxor. Tänk på att jeans kyler.
  • Inga bomullsstrumpor eller halkstrumpor. Man kan ha mockasiner eller liknande att ta på barnet när vi är inne.
  • Om man är varm vid handleder, hals och fotleder så fryser man mindre, samt mössa.
  • Handledsvärmare och buff.
  • Vid regn. Rymliga regnkläder, sydväst och stövlar som har klack som man kan dra under regnbyxbandet. Ofodrade stövlar och regnvantar. Bättre med vante i regnvanten. Ingen huva/kapuschong på jackan.
  • X-tra kläder i en plastpåse i ryggsäcken. När hösten kommer är det bra med fingervantar eller torgvantar i ryggsäcken.
  • Flera par ombyten i x-tra klädes lådan på förskolan. Bra om man även kan ha ett ombyte med överdragskläder när hösten och vintern kommer.
  • Bekväma skor så man kan gå och springa i ojämn terräng. Sandaler och finskor är inte att rekommendera.

ryggsack.gifRYGGSÄCK

Ryggsäcken packar vi varje dag. I den bör det finnas plats för matsäck och ett sittunderlag , men också ett regnställ. De äldre barnen bör få plats med skridskor vintertid. Välj en ryggsäck som sitter bra på barnets rygg. Undvik besvärliga spännen som är svåra för små barnhänder. Komplettera gärna med en vanthållare eller liknande som bröstrem. Det är också bra om man kan öppna den helt för att kunna ha överblick. Men det viktigaste av allt: även de minsta bör kunna packa sin ryggsäck själv! Inte för att de måste, vi hjälper gärna, utan för att de vill!

Sommar   Sommar


Det är den enda årstiden som bomull är att rekommendera! Kläder som skyddar mot solen är bra, exempelvis en stor t-shirt eller oöm skjorta/blus. Långa shorts och täckta knän när vi leker. Solhatt/keps. Sandaler som är gåvänliga eller andra skor med bra grepp under sulan. Smörj barnen på morgonen med solskyddsfaktor.

Vårhöst  Vår/Höst

Temperaturen  växlar under dagen så lager-på-lager och ombyte på hyllan behövs. Bra kläder är fleecetröjan, skalbyxor över underställ och fingervantar/torgvantar i ryggsäcken. Tänk på att jeans kyler.

Vinter  Vinter

Närmast kroppen underställ, gärna ullfrotté eller syntet. Nästa lager är fleece eller ull. Överst en overall som inte är för tjock. Är barnen för bylsigt klädda har svårare att röra sig och då fryser de lättare. overallen ska vara försedd med gummiband som ska dras under skon. Strumpor av ull närmast foten och plats i skon för två lager ullstrumpor/sockor. Mössan ska vara smidig och inte skymma sikten.

Vantarna ska vara varma men ändå smidiga och inte försvåra leken. Stickade ullvantar är bra, särskilt för de yngre barnen. Viktigast är att ha många vantar att byta med.

Runt halsen värmer en fuskpolo eller buff. Viktigt är dock att se till att ingenting hänger ut som kan riskera att skada barnet. Av samma skäl ska barnet aldrig ha luva på sin jacka eller overall.

Att tänka på:

Det är bra om man undviker att tvätta eller smörja in barnet precis innan den går ut. Fukten kyler barnets hud och tar bort det skyddande fettlagret i huden. Om man smörjer in huden i ansiktet kan det ge köldskador och huden andas sämre. Om man behöver smörja barnet när det är minusgrader ute är det viktigt att man väljer en helt vattenfri kräm.

Fuktiga kläder gör att barnet blir kallare. Om barnet till exempel har blöta vantar eller strumpor, behöver man byta till torra.

Regn  Regn

Galonjacka och galonbyxor över verallen eller tunnare kläder beroende på årstid. Det behövs flera uppsättningar galonkläder eftersom de slits snabbt. Tunnare galonvantar utan foder är att rekomendera framför fodrade ( som lätt blir blöta och dessutom kan börja lukta illa). Under galonvantarna ska både tunna och tjockare vantar får plats. Galonbyxorna ska ha en snodd att dra under stövlarna. Stövlarna ska ha en liten klack så att snodden sitter kvar. Stövlarna ska vara stora nog att rymma en extra raggsocka. På huvudet passar en sydväst.

 

 

Trollslända